Ekonomi

EYT emlak vergisi muafiyeti ne zaman başlayacak?

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, emeklilere emlak vergisi muafiyeti hakkında yazdı.

Bina ve yerler için emlak vergisi peşin veya taksitli olarak ödenir. İlk taksit ödemesi ve peşin ödeme 1 Mart – 31 Mayıs tarihleri ​​arasında yapılır. İkinci taksit 30 Kasım’a kadar ödenecek. Konutlar için emlak vergisi oranı, büyükşehir belediyelerindeki konutlar için binde 2, diğer belediyelerdeki konutlar için binde 1 olarak uygulanmaktadır.

Emlak vergisi süresi içinde ödenmezse aylık yüzde 2,5 gecikme cezası uygulanıyor. Ayrıca, birinci yıl için vergi bedeli ile ikinci derece usulsüzlük cezasının yüksek olanı kadar vergi ziyaı cezası, sonraki yıllar için vergi ziyaı cezası uygulanır. Diğer vergilerden farklı olarak pişmanlık kararları emlak vergisinde kullanılamaz.

Emlak Vergisi Kanunu’na göre geliri olmayanların, geliri sadece emekli, dul ve yetimler, maluller, gaziler ve şehit dul ve yetimlerinden oluşanların sadece konutları için indirimli emlak vergisi oranı uygulanmaktadır. Brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen. Mevcut Cumhurbaşkanlığı kararına göre indirimli vergi oranı sıfırdır. İndirimli vergi uygulaması halk arasında emlak vergisi muafiyeti olarak bilinmektedir.

EYT’liler seneye faydalanacak

Emekli maaşı olan EYT’liler de emlak vergisi muafiyetinden yararlanacak. Bu yıl emekli olan EYT’liler emlak vergisi muafiyetinden gelecek yıldan itibaren yararlanmaya başlayacak. Sonraki yıllarda emekli olan EYT üyeleri, emekli oldukları tarihi takip eden yıl hak kazanırlar. Emlak vergisi istisnasından faydalanmak için belediyelere başvuru yapılması gerekmektedir.

Emekli EYT çalışanları muafiyetten yararlanamaz.

Emeklilerin emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmeleri için rastgele bir işte çalışmamaları ve faiz, temettü gibi her türlü sermaye iratından elde ettikleri gelirin bir önceki yılın gelir vergisinin ikinci gelir dilimindeki bedelini geçmemesi gerekmektedir. tarife. Söz konusu miktar, bu yıl emlak vergisi istisnasından yararlananlar için 70 bin lira olurken, gelecek yıl yararlananlar için 150 bin lira olacak. Buna göre 2023 yılında emekli olan EYT’liler, bu yılki menkul kıymet geliri gelirinin 150 bin lirayı geçmemesi şartıyla gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanacak.

Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve yer sahibi olunması emlak vergisi istisnasından yararlanmaya engel değildir.

Rezidansta kişisel ikamet gerekli değildir

Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için konutta şahsen ikamet etmek şartı aranmaz. Buna göre brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen bir evin kiraya verilse dahi kiraya verilmeden boş tutulması veya bedel ödenmeden aile bireyleri tarafından sürekli olarak kullanılması, yararlanmaya engel değildir. emlak vergisi muafiyeti.

200 metrekareyi aşmayan konutta payı bulunan emekliler de payları oranında muafiyetten yararlanabilecek.

200 metrekare nasıl hesaplanır?

Brüt alan, konut olarak kullanılan bina veya dairenin dış cephesinin ölçülmesiyle hesaplanır. Dışarıdan dışarıya ölçüm yapmanın mümkün olmadığı durumlarda dairenin net kullanım alanı üzerinden brüt metrekare hesaplanır. Net kullanım alanına yüzde 25 eklenir.

Arsa payına kömür odası, çamaşırhane, sığınak, kapıcı ve kalorifer daireleri, garaj gibi eklerin dahil olduğu yapılarda 200 metrekare hesabında bu alanlar da dikkate alınır.

Yetim aylığı alanlar da yararlanacak

Sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, vefat ve malul aylığı alanlar, geçen yıl elde ettikleri menkul kıymet sermaye iratlarından elde ettikleri gelirin 70 bin lirayı geçmemesi şartıyla bu yıl emlak vergisi istisnasından yararlanabiliyor. EYT yönetmeliği kapsamında dul ve yetim aylığı alanlar da bu haktan yararlanabilecek. Yetim aylığına ek olarak boşanmış eşten nafaka almış olmak muafiyetten yararlanmaya engel değildir.

Yazlık için muafiyet uygulanmaz

Yazlık konutu olan emekliler, konut olarak kullandıkları konut için muafiyetten yararlanamazlar. Kural şu ​​ki, Türkiye’de sadece bir konut var.

Yazlık dışında ikametgahı olmayan emekliler, sürekli yazlığı kullanmıyorlarsa muafiyetten yararlanamazlar. İndirimden yararlanabilmek için sürekli olarak yazlık olarak kullanılan rezidansta ikamet etmek gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu