Yapay Tatlandırıcıların Kilo Kaybına Faydası Yok
Şekerin insan sağlığına çok da faydalı olmadığı yıllar önce tespit edilmiş tartışılmaz bir gerçektir. Ama bazı insanlar, şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanıyorlar. Bu yapay tatlandırıcılar bazen doğal içerikler olarak karşımıza çıkarken bazen de şekere tam tersine çok az güç veren maddelerin sentezlenmesiyle oluşturulmaktadır. Yaygın olarak kullanılan yapay tatlandırıcılar şeker kadar sağlıksız değildir ve hatta kilo vermeye katkı sağlayabilir. yardımcı olduğunude inanılır.
Ancak bu inancın yanlış olduğu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütüyapay tatlandırıcılarla ilgili 200’e yakın çalışmayı tek tek inceledi ve şunları söyledi: kilo kontrolü sağlamanın veya diyabet ve kalp hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmanın bir yolu olarak şekersiz tatlandırıcılar kullanılmamalıÇünkü 200’e yakın çalışmadan elde edilen sonuç yapay tatlandırıcıların kilo verdirdiği kadar anlatıldığı kadardır. etkili değildi.
Yapay tatlandırıcı sadece 1 kilo daha hafif yapar, diyabet riskini artırır
Dünya Sağlık Örgütü tarafından incelenen araştırmalar sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:
- Sadece yapay tatlandırıcı kullananlar 0,71 kiloonlar daha hafifti.
- Yapay tatlandırıcı kullananlarda obezite riski diğerlerine göre daha fazladır. yüzde 76çok fazlaydı.
- Yapay tatlandırıcı kullananlarda tip 2 diyabet gelişme olasılığı daha yüksektir, yüzde 23 çok fazlaydı. Yemek ve içeceklerde suni tatlandırıcıya da yer veriliyorsa bu oran yüzde 34’e kadaryükseliyordu.
- Şeker hastası olan bir kişinin yapay tatlandırıcı kullanması sağlığına olumlu ya da olumsuz etki etmektedir. hiçbir etkisi olmadı.
- Yapay tatlandırıcı kullanımı ile kanserAralarında bağlantı bulunamadı.
- bireylerin 13 yıllık takipyüksek oranda yapay tatlandırıcı kullanımının tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve ölüm riskini artırdığını gösterdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nden Açıklama danışma İşaret edeyim. Yani yapay tatlandırıcıların yasaklanması veya insanların bu maddelerden yüzde 100 uzak durması için hiçbir sebep yok. Ayrıca DSÖ, incelediği araştırmanın kalitesini de değerlendirir. düşük veya çok düşük hassasiyet“kategorisinde olduğunu belirtti. Yani yapay tatlandırıcıya karşı” düşman olmamızı gerektiren vaka yok. En azından şimdilik…