Haber

Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında Buça’da yaşanan olayların üzerinden bir yıl geçti.

Rusya’nın savaş yürüttüğü Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesindeki Bucha kentinde yaşanan olayların üzerinden bir yıl geçti.

Rus ordusu, 24 Şubat sabahı Ukrayna’ya yönelik saldırılarını başlatmasının ertesi günü Buça da dahil olmak üzere şehir ve yerleşim yerlerine girdi.

Rus ve Ukraynalı askerlerin şiddetli çatışma alanına dönüşen Buça, Rusların kontrolüne geçti.

Savaşın en yoğun olduğu dönemde, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuk girişimleri sırasında, iki ülke heyetleri arasında ateşkes sağlanması için 29 Mart’ta İstanbul’da 4. yüz yüze müzakereler gerçekleştirildi. İstanbul’dan önce 3 kez Belarus’ta yüz yüze görüşmeler yapıldı.

İstanbul’daki müzakerelerde her iki taraf da ateşkes için önemli adımlar attı. İstanbul’daki müzakerelerde savaşı durdurma umudu güçlendi.

Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenskiy, İstanbul’daki müzakereleri olumlu bulduğunu belirterek, “Müzakere platformundan aldığımız sinyallere olumlu denilebilir.” söz konusu.

Ukrayna heyetiyle bir araya gelen Rus heyeti başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Vladimir Medinskiy, İstanbul’daki müzakerelerde ilk kez Ukrayna’nın belirli şartları yerine getirmeye hazır olduğunu gösterdiğini söyledi. gelecekte Rusya ile olağan ilişkiler kurmak.

Medinskiy, “Bize gelecekteki olası bir anlaşmanın ilkelerini, kağıda yazılan anlaşmayı verdiler.” Dedi. terimini kullandı.

Ayrıca Rusya, “bu adımların karşılığında karşılıklı güveni artırmak, müzakereleri sürdürmek ve nihai hedefe ulaşmak için gerekli koşulları oluşturmak, anlaşmayı onaylayıp imzalamak amacıyla Kiev ve Çernihiv istikametindeki askeri harekatlarını önemli ölçüde azaltma” kararı aldı. söz konusu”.

İstanbul’daki müzakereler sonrası Buça olayı

İstanbul’daki bu adımların ardından 30 Mart’ta Rusya Savunma Bakanlığı askeri birliklerini Kiev ve Çernihiv’den çekmeye başladı.

Buça, 33 gün sonra Rus birliklerinin geri çekilmesinin ardından yeniden Ukrayna kontrolüne girdi. Buça Belediye Başkanı Anatolyi Fedoruk, 1 Nisan’da kentin Rus askerlerinden kurtarıldığını duyurdu.

Ancak Rusların geri çekilmesinin ardından 2 Nisan’da Ukraynalı yetkililer, Buça kentinde yerde yatan bir cesedin elleri arkadan bağlı bir fotoğrafını sosyal medya üzerinden paylaşarak sivillerin Rus askerleri tarafından vurularak öldürüldüğünü iddia etti. sırtlar.

Buça’da sivillerin öldürülüp toplu mezarlara gömüldüğünü ve kuyulara atıldığını gösteren fotoğraflar sosyal paylaşım sitelerinde yayınlandı.

Rusların çekilmesinden kısa bir süre sonra Buça’ya götürülen uluslararası gazetecilerin Buça’da kaydettiği görüntüler dünya gündemine oturdu.

Öte yandan hayalet şehre dönüşen ve harabe halindeki Buça’da ceset toplama çalışmaları sırasında sivillerin toplu halde toprağa verildiği ortaya çıktı.

Ukraynalı yetkililer, Buça’nın Rus ordusunun kontrolünde olduğu 33 gün içinde 37’si çocuk 1400 kişinin öldürüldüğünü iddia etti.

Ukrayna: Buça’da savaş hatası yapıldı

Rusya’nın Buça’da kasten insanları öldürdüğünü savunan Ukrayna, Buça’daki olayları “katliam” olarak nitelendirerek, Rusları olabildiğince çok Ukraynalıyı ortadan kaldırmakla suçladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Buça’da yaşananların “savaş suçu” olduğunu söyledi. Rusya’ya yaptırım çağrısında bulunan Zelenskiy, “Dünya Buça’da yaşananları gördükten sonra, Rusya’ya yönelik yaptırımlar işgalcilerin işlediği savaş suçlarının ağırlığıyla orantılı olmalıdır.” söz konusu.

ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri Buça’da sivillerin öldürülmesini kınadı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Buça’daki sivil ölümleriyle ilgili soruşturma çağrısında bulundu.

Türkiye, Buça ve İrpin de dahil olmak üzere Kiev yakınlarındaki çeşitli bölgelerden basına yansıyan görüntülerin “korkunç” olduğunu ve masum sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Rusya iddiaları yalanladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Buça’da çekilen görüntülerle ilgili suçlamaları reddettiklerini belirterek, “Gördüğümüz görüntülere güvenmemeliyiz. Savunma Bakanlığımız uzmanları görüntülerin sahte olduğuna dair işaretler tespit etti.” söz konusu.

Bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) görüşmeyi teklif ettiklerini belirten Peskov, bu teklifin engellendiğini söyledi.

Buça’daki olaylar sonrası barış görüşmeleri rafa kaldırıldı

Buça’daki bu gelişmelerin ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta değerli kazanımların elde edildiği İstanbul’daki müzakerelerde elde edilen sonuçlar rafa kaldırıldı.

Bu olaylardan sonra Rusya ile Ukrayna arasında savaşı sona erdirmek için yapılan yüz yüze barış görüşmeleri bir daha gerçekleşmedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Buça’da yaşananları “provokasyon” olarak nitelendirerek, “En önemlisi, Ukrayna tarafı İstanbul’daki kendi anlaşmalarından çekildi” dedi. söz konusu.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko, Putin’e Buça ile ilgili bazı belgeler getirdiğini belirterek, “Buça olayı İngilizler tarafından yürütülen psikolojik bir operasyondur” dedi. sözünü kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu