Ekonomi

Güney Kore dünyanın en büyük çip üretim tesisini inşa ediyor

Güney Kore, başkent Seul’ün güneyinde dünyanın en büyük çip üretim tesisini kurmayı planlıyor.

Devlet, Koreli teknoloji devi Samsung ve SK Hynix ile iş birliği yaparak tesise 2047 yılına kadar 428 milyar euro yatırım yapmayı planlıyor.

Tesiste yatırımcılara yönelik vergi indirimlerinin yanı sıra rekabeti artırıcı tedbirlerin de uygulanması planlanıyor. Güney Kore’nin değerli malzeme ve parçaları yurt içinde üreterek bu alandaki kendine yeterlilik oranını 2030 yılına kadar yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarmayı planladığı belirtiliyor.

Devlet Lideri Yoon Suk-yeol’un açıklamalarına göre söz konusu tesis yaklaşık 3,5 milyon kişiye istihdam yaratacak. Muhafazakar bir yapıya sahip olan Yoon, nükleer enerji kapasitelerinin tesisin enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde geliştirilmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

Güney Kore, bilgisayarlarda kullanılan DRAM yongaları ve SD kartlarda veya SSD sabit disklerde kullanılan NAND yongalarında yüzde 60’ı aşan pazar payıyla pazarda lider konumda bulunuyor. Güney Kore, küresel çip ve işlemci pazarındaki payını 2030 yılına kadar yüzde 3’ten yüzde 10 civarına çıkarmayı hedefliyor. Bu bağlamda Samsung, Tayvanlı rakibi TSMC’yi üretimde geride bırakmak istiyor. Bugün TSMC kendi alanında lider konumdadır.


Güney Kore’nin çip planlarının en değerli mimarları arasında ülkenin teknoloji devi Samsung da yer alıyor. Fotoğraf: Rafapress/Zoonar/IMAGO

30 bin futbol sahası büyüklüğünde

İnşa edilmesi planlanan tesis, Gyeonggi eyaletinin çeşitli sanayi bölgelerini kapsamaktadır. Bu da toplamda 21 bin hektarlık, yani yaklaşık 30 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana karşılık geliyor. Mevcut 19 üretim tesisine 2047 yılına kadar 16 yeni tesisin eklenmesi planlanıyor. Bunlardan üç üretim fabrikası ve iki araştırma fabrikasının 2027 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

İçişleri Bakanlığı’na göre Samsung ve SK Hynix, 2030 yılında burada ayda 7,1 milyon çip üretecek. Sanayi Bakanı Ahn Duk-geun, “Devasa çip tesisimizin inşaatını daha erken bitirmeyi başarırsak, bu hedefe ulaşacağız. çip endüstrisinde dünya çapında bir numaralı rekabet kabiliyetine sahip ve genç nesillere yüksek değerli iş fırsatları sağlıyor.”

Samsung projeye yaklaşık 320 milyar euro yatırım yapmayı hedefliyor. Bunun yaklaşık yüzde 70’i Seul’ün 33 kilometre güneyinde bulunan Yongin’deki altı yeni üretim tesisine kanalize edilecek. Yatırımın geri kalanı, Seul’ün 54 kilometre güneyindeki Pyeongtaek üretim tesisinde kurulacak üç yeni fabrikaya ve Giheung’da kurulacak üç yeni araştırma fabrikasına aktarılacak. Bellek çipleri alanında dünya lideri olan şirket, bundan sadece bir yıl önce, 2042 yılına kadar yaklaşık 200 milyar euroluk yatırım yapacağını açıklamıştı.

Dünyanın en büyük ikinci çip üreticisi olan SK Hynix, resmi verilere göre Yongin’de dört yeni fabrika kurmak için yaklaşık 7,9 milyar euro yatırım yapacak.


Çin’in doğusunda bir çip üretim tesisiFotoğraf: Picture Alliance/dpa

Güney Kore’nin ihracatının beşte biri

Güney Kore, bu planlarla çip endüstrisinde giderek değişen ve bulanıklaşan atmosfere tepki gösteriyor. Güney Kore’nin çip sektörü, Çin ile ABD arasında devam eden güç mücadelesi nedeniyle değer kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Güney Kore, 2022 yılında 129 milyar dolar değerinde cips ihraç etti. Bu rakam, ülke ihracatının yüzde 19’unu oluşturdu. Bu nedenle ulusal üretimdeki azalmanın Güney Kore ekonomisine büyük darbe vurmasından korkuluyor.

Washington merkezli Kore Ekonomi Enstitüsü’nden Troy Stangarone şu değerlendirmeyi yapıyor: “Kore çip geliştirmede ön saflarda yer alıyor ve bu, şirketleri savunmasız hale getirirken aynı zamanda ekonomik fırsatlar da yaratıyor.”

ABD’de devlet, “Çip ve Bilim Yasası” çerçevesinde çip üretim tesislerinin inşasına 52,7 milyar dolar tutarında sübvansiyon sağlıyor. Bu nedenle Samsung, ABD’nin Teksas eyaletinde 17 milyar dolar maliyetle çip fabrikası kuruyor.

Bu gelişmeler yaşanırken, ABD’nin ileri teknoloji alanında çip ihracatını kısıtlaması nedeniyle Çin de yerli çip endüstrisini kurmak için büyük yatırımlar yapıyor. Aynı zamanda Japonya’nın üçüncü büyük adası Kyushu’da bulunan TSMC ve Sony fabrikalarında çip üretimi ivme kazandı. OpenAI direktörü Sam Altman da yapay zekayı geliştirmek ve uygulamak için çip üreticileriyle işbirliği arıyor.

Tayvan-Çin gerilimi Türkiye’yi nasıl etkiler?

Bu videoyu görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videosunu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün

ABD’den Çin fabrikalarına özel izin

Amerika Birleşik Devletleri’nde verilen süresiz özel izin uyarınca, Güney Koreli üreticiler şu ana kadar kısıtlamalardan muaf tutuldu. Böylece firmalar Çin’e ekipman ve makine ihraç edebiliyor. Bu kapsamda Çin’in Xi’an kentindeki Samsung fabrikasında veya Dalian’daki SK Hynix fabrikasında üretim devam ediyor. 24 Ocak Çarşamba günü SK Hynix, Dalian’daki fabrikasının satılacağı yönündeki iddiaları bir kez daha reddetti. SK Hynix, söz konusu fabrikayı 2020 yılında Intel’den 9 milyar dolara satın almıştı.

Pazar araştırma şirketi Bloomberg Intelligence’ın verdiği bilgiye göre ABD, çip tedarik ve üretim zincirinin proses ve kaplama da dahil olmak üzere 10 adımının beşini sağlarken, Japonya ve Hollanda temizleme ve litografi gibi aşamaları kontrol ediyor. Dolayısıyla Güney Kore’nin konumunun ABD ve müttefiklerinin sahip olduğu teknoloji, malzeme ve bilgiye bağlı olduğu söylenebilir. Bu nedenle Güney Koreli üreticiler, ulusal üretimi artırmak amacıyla ABD’li firmalarla işbirliği fırsatlarına odaklanıyor.

DW Türkçe’ye sansür olmadan nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu