Ekonomi

Bakan Bayraktar doğalgaz merkezi için tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu “Küresel Gaz Piyasası: Dönüşümdeki Zorluklar ve Kalkınmanın Yolları”Ana oturumda şöyle konuştu:

Bayraktar, enerji piyasalarında önemli bir dönüşüm sürecinin yaşandığına dikkat çekti. “Bu dönüşüm önümüzdeki birkaç on yılda yaşayacağımız en büyük zorluklardan biri olacak. İklim değişikliği ve küresel ısınmayla daha yeşil, daha düşük emisyonlu bir sisteme geçiş yoluyla mücadele etmek kaçınılmaz bir süreç ve halihazırda gerçekleşiyor.”İfadelerini kullandı.

Bayraktar, iktidar dönüşümü “akıllıca”Bunun bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, “Akıllı enerji dönüşümü hassas, esnek, akılcı, duygusallıktan uzak, dijital bir dönüşümle gerçekleşmelidir. Esneklik dediğimizde karşımıza doğal gaz çıkıyor çünkü gaz, küresel enerji dönüşümü için son derece önemli bir geçiş yakıtı.”söz konusu.

Bayraktar, Türkiye’nin doğalgaz talebinin son 20 yılda hızla arttığını ve artmaya devam edeceğini vurguladı. “Bu, artan talebi karşılamamız gerektiği anlamına geliyor ve arz güvenliği, Türkiye’deki tüm enerji piyasası temsilcileri için bir numaralı önceliktir.”değerlendirmesini yaptı.

BAKAN BAYRAKTAR: DOĞALGAZ MERKEZİNDE TAKVİM OLUŞUYOR

Bayraktar, Rus enerji şirketi Gazprom ile Türkiye’de doğalgaz merkezi kurulmasına yönelik görüşmelerin sürdüğünü belirtti. “Elektronik ticaret platformunun kurulması konusunda özellikle Gazprom ve bu projedeki ortaklarımızla istişarede bulunuyoruz. Bunun çok uzun sürmeyeceğine inanıyorum. İnşallah yaklaşık bir yıl içinde bu ticaret platformunu kuracağız.”söz konusu.

Bayraktar, Türkiye’nin daha geniş bir perspektife sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği İstanbul Finans Merkezimizde bir nevi enerji ve ticaret borsası oluşturma konusunda daha geniş bir bakış açımız ve arzumuz var. Bu, enerji ve maden ticaretini de kapsayabileceği gibi, herkes için de büyük fırsatlar ve teşvikler sunuyor.” partiler.” “İstanbul Finans Merkezi’nde uluslararası ticaret platformunu oluşturabiliriz. Ortaklarımızla yoğun bir çalışmayla bunu 2024 yılında oluşturabileceğimizi düşünüyorum.”

SAKARYA SAHASINDA ÜRETİM ARTACAK

Bayraktar, Türkiye’nin doğalgaz alanında değerli altyapı yatırımları yaptığını vurguladı. “Boru hatları, gazlaştırma terminalleri ve Türkiye, doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yarısını sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile karşılayabilecek noktaya geldi. Yer altı depolama tesislerimizin kapasitesini de önemli ölçüde artırdık.”söz konusu.

Bayraktar, 4 derin sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de çalışmalara başladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Ağustos 2022’de tarihimizin en büyük doğalgaz keşfini duyurduk. Adını Sakarya Sahası koyduk.”dedi.

Sakarya sahasında 3 yıldan kısa bir sürede üretime başladığını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Şu anda Sakarya Sahası’nda günde yaklaşık 3 ila 4 milyon metreküp doğalgaz üretiliyor. Burada üretimde önce günlük 10 milyon metreküpe, ardından plato seviyesinde 40 milyon metreküpe ulaşacağız.”sonucuna vardı.

meramajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu